Tijdens de week van de Circulaire Economie organiseerde de Sustainability University de deep-dive workshop: in welke transitiefase bevindt jouw organisatie zich? Tijdens deze workshop, onder begeleiding van Carola Wijdoogen en Rosanne Alderliefste, kregen professionals antwoord op de vragen: in welke fase van de markttransitie zit jouw circulaire initiatief? Waarom is dat überhaupt belangrijk om te weten als professional? En wat kan jij concreet doen?
Breng jouw initiatief naar de volgende fase
De deelnemers werden aan de hand van het model van Simons en Nijhof (2020), meegenomen in de theorie van systeemverandering en markttransformatie via een vast verloop van vier fases, zie figuur 1. Vervolgens werd de theorie aan de praktijk gekoppeld met de vraag: in welke fase bevindt jouw initiatief of case zich en welke stappen kan je ondernemen om jouw initiatief verder te brengen? Iedereen kan en moet zelfs vanuit zijn eigen rol een belangrijke bijdrage leveren.
Figuur 1: marktransitiemodel Simons en Nijhof (2020)
Take-aways uit de workshop
De workshop bevestigt de bevindingen uit het recente onderzoek van de Sustainability University. Ook uit de workshop blijkt dat:
- De meeste circulaire initiatieven in de beginfase zitten, dat wil zeggen fase 1 (pilots) of fase 2 (concurreren).
- Het moeilijk is om naar de volwassen fases te bewegen, dat wil zeggen fase 3 (sector-brede samenwerking) en fase 4 (institutionalisering).
- Het belangrijk is te begrijpen dat elke fase andere interventies nodig heeft welke interventies horen bij welke fases?
- Je als organisatie geen fases kan overslaan en dit bovendien ook niet zou moeten willen of doen. “Aangezien iedere fase zijn eigen intentie en doel heeft (zie figuur 1) is ook elke fase een noodzakelijke voorbereiding op de volgende fase. Vergelijkbaar met opgroeien en volwassen worden van mensen.” legt Carola Wijdoogen uit.
- Voor de overgang van fase 2 naar 3 is een ander perspectief nodig van eigen belang naar gemeenschappelijk belang. Om te kunnen samenwerken voor opschaling moet je loslaten dat jij als professional of jouw organisatie de beste oplossing in handen heeft.
- Het bepalen van de fase waarin jouw organisatie of initiatief zit, best lastig is.
- Het belangrijk is te onderzoeken of je naast de juiste interventies, ook de juiste vaardigheden (competenties en rollen) in je team hebt/inneemt. Elke fase heeft namelijk andere vaardigheden nodig om jouw case verder te brengen.
- Ook het transitiemodel circulair is. Ben je eenmaal in fase 4, dan kan je weer verder met het oplossen van de nog niet opgeloste problemen in fase 1.
- Samenwerking van groot belang is in elke fase, alleen de aard van de samenwerking verandert in de verschillende fasen.
Aan de slag!
Met de handleiding CE-transitiemanagement kan jij zelf aan de slag. In deze handleiding wordt eerst het belang en de theorie van het transitiemodel uitgelegd. Vervolgens worden de fasen gekoppeld aan interventies en vaardigheden die jij nodig hebt om jouw initiatief of case verder te brengen. Aan de hand van 6 stappen, inclusief inzichten van jouw peers, kan jij vandaag nog aan de slag. Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Reacties van de deelnemers
“Zeer waardevol”.
“Interessant dat de fases ook aan de verschillende rollen worden gekoppeld.”